Piekarnik w zabudowie - jaka wysokość od podłogi?

Czy istnieją jakieś ogólne zalecenia dotyczące wysokości, na której można montować piekarnik" rel="nofollow" target="_blank">http://www.wnetrzarium.pl/jaki-piekarnik-wedlug-was-jest-lepszy-gazowy-czy-elektryczny/">piekarnik w zabudowie? Podobają mi się piekarniki mocowane około 100cm od ziemi - czy to nie jest zbyt wysoko?
bush123 , 27.1.2012 (14:57) dodaj do ulubionych
Aby odpowiedzieć na pytanie, musisz zalogować się. Nie masz konta? Załóż konto
odpowiedzi (3) Przydatność 100% Ostatnio odpowiedzieli:
  • 5
    PKT

    Piekarnik w wysokiej zabudowie montuje się najczęściej na wys. ok 85-90 cm (tak, aby dolną krawędź piekarnika zrównać z linią blatu) lub ok 20 cm niżej. Urządzenie to nie powinno być umieszczone zbyt wysoko gdyż będzie to negatywnie wpływało na komfort jego użytkowania, a czasem może być nawet niebezpieczne. Proszę sobie wyobrazić wyciągnie blachy z dużą pieczoną kaczką skąpaną w gorącym tłuszczu z piekarnika znajdującego się na wysokości klatki piersiowej- jest to raczej mało bezpieczne. Z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej jest gdy dolna krawędź piekarnika znajduje się na wysokości rąk zgiętych w łokciach i ustawionych równolegle do ziemi (mam nadzieję, że wystarczająco dobrze to zobrazowałam) lub niżej. Zadzieranie rąk do góry w celu sięgnięcia do piekarnika jest niewskazane.

    Interior Affairs, 27.1.2012 (20:48)
  • 0
    PKT

    Ta wysokość zgiętych rąk pod kątem prostym zdaje się, że dużo zależy od wzrostu ;) Dla mnie jest to 110 cm na przykład. A piekarniki umieszcza się tak jak pisała Karolina na wysokości blatu lub trochę niżej - o wysokość np szuflady. Te wysokości są wygodne a też zabudowa kuchenna, gdzie są zachowane jakieś linie i poziomy, wygląda harmonijnie.

    GUTDESIGN, 28.1.2012 (09:30)
  • 0
    PKT

    Nad blatem musi być 100 cm, ale jeśli robimy całą zabudowę w słupku a jesteśmy nieco niżsi możemy zamontować piekarnik nieco niżej, tak jak nam wygodnie - jeśli np. nie lubimy tradycyjnego układu, czyli pod blatem. Przy okazji polecam nasz najnowszy artykuł: „Nowe kuchnie IKEA METOD”
    http://wjakwnetrze.pl/nowe-kuchnie-ikea-metod/

    Pavo Design, 5.4.2014 (14:55)
Kuchnia - pytaniaZnajdziesz u nas 2872 porad dotyczących Kuchnia.
  • 0ODP.

    Jak tanio zrobić kuchnię?

    Czy meble systemowe są ok.? Których producentów polecacie? Czy ich jakość jest porównywalna z meblami robionymi na wymiar?

    asikradek, 2 dni temu (17:48)
  • 0ODP.

    Czy macie naczynia kuchenne od kompletu?

    Ja do tej pory miałam każdy garnek z innej parafii i pomału dojrzewam do zakupu jakiegoś dobrego kompletu. Czy kupowanie w kompletach się sprawdza? Czy jednak wygodniej mieć garnki i naczynia...

    niania, 2 dni temu (15:42)
  • 0ODP.

    Co trzymacie w puszkach kuchennych?

    Mam słabość do puszek i ciągle jakieś fajne kupuję. Trzymam w nich oczywiście kawę, herbatę i inne sypkie produkty. Zastanawiam się jednak co jeszcze można w nich trzymać. Macie jakieś pomysły?

    jagoda28, 3 dni temu (21:32)
  • 0ODP.

    Czy używacie silikonowych akcesoriów do pieczenia ciast?

    Czy rzeczywiście są lepsze od stalowych? Czy naprawdę nic w nich nie przywiera? Czy nadają się do każdego rodzaju ciasta?

    linqa, 3 dni temu (18:43)
  • 0ODP.

    Co myślicie o garnkach beem?

    Na jednej ze stron z zakupami grupowymi dorwałam ciekawą ofertę cenową. Zastanawiam się tylko czy warto? Ktoś z Was użytkuje i może podzielić się swoją opinią?

    szakonika, 3 dni temu (18:11)
zobacz wszystkie (2872)
Poleć znajomym